Stamus Contra Malo – Vi står imot det onde!

Foto: Paal Sørensen (Wikipedia)

Setningen «Stamus contra malo» er på latin, og betyr «vi står imot det onde». Opprinnelig er setningen fra tegneserien Fantomet og er mottoet til Jungelpatruljen – den paramilitære politistyrken som indirekte blir kontrollert av Fantomet. En setning som vi lett kan ta til oss i de ti neste ukene som vil sette vårt land på den hardeste prøven siden 2. verdenskrig.

Etter dagens innledende runde i rettsaken hvor ugjerningene fra 22. juli i fjor skal fremlegges for så å ende med domfellelse, vil sette vårt land på en alvorlig prøve. En prøve hvor vi står ovenfor en ondskap som er hinsides vår fatteevne, og som vil vekke sterke følelser. Følelser som sinne, fortvilelse, sorg, hevnlyst og sist men ikke minst et savn ovenfor de omkomne fra både Regjeringskvartalet og Utøya.

Jeg har selv hatt æren av å kjenne noen av de som omkom av Breiviks kuler. De ble kaldblodig myrdet av en mann som i dag viste ingen anger, men som viste seg som det vi har hatt av inntrykk av ham. En genuin blanding av ondskap, arroganse og galskap. Jeg er ingen psykolog, men en mann som kun gråt over at hans verk ifølge sin egen tankegang var bent frem rørende sier likevel sitt! I slike stunder er vi ikke i tvil om at det er i slike tilfeller hvor vi kanskje ville ha følt avsky, hevntørst og hylt etter hans hode på et gullfat at vi må stå i mot ondskapen. Ondskap kommer i mange forskjellige former. Denne gangen i en mann som har påberopt seg det ene og det andre – som korsfarer, militær kommandør – sågar skribent fra fengselet. Menneskeheten har alltid kunnet stå imot alskens ondskap. Derfor må vi stå imot lysten for å bli som ham – som benytter seg av vold og frykt for å fremme sin ideologi. Klarer vi å avstå fra det, kan vi vinne en seier over Breivik og hans meningsfeller – og hedre de avdødes minne.

Men det vil koste mye. Sir Winston Churchill kunne ikke love annet enn blod, svette og tårer. Jeg kan som medmenneske love at Norges situasjon vil koste oss tålmodighet, toleranse og tårer. Kan vi ofre dette, vil vi kunne vinne denne kampen. Tålmodighet for å komme oss gjennom disse ukene, toleranse ovenfor folk som tilsynelatende er annerledes enn oss – som Breivik avskyr – og tårer når vi gleder oss over vår fullendte seier!

Så la oss stå imot det onde!

STAMUS CONTRA MALO!