Sandy etterlater seg enorme ødeleggelser

NEW YORK CITY (Rostrum.no) – I natt klokken ett norsk tid traff den gigantiske stormen «Sandy» New Jersey, før den fortsatte nådesløst til Battery Park, New York. Stormen, også populært kalt «Frankenstorm», er av stor kraft og skylte med seg enorme mengder vann på land. Kraftig vind varslet på forhånd hva som skulle komme. Dette er ulikt noe annet tidligere erfart her i New York. Ødeleggelsene er allerede veldig store. I de 11 statene påvirket av stormen er 5.3 millioner uten strøm. New York University sitt sykehus Langone Medical Center mistet før i kveld reservestrøm, og 215 pasienter måtte evakueres til den nærliggende Mount Sinai-klinikken. Hele nedre Manhattan har mistet strøm, og hva som vanligvis er en av verdens mest travle urbane sentre er etterlatt som en spøkelsesby. Nærliggende flyplasser er stengt. Politiet får 10 000-telefonsamtaler for hver halvtime. Mest tragisk av alt: Klokken ett lokal tid er 13 mennesker bekreftet døde i USA.

Ambulanser evakuerer NYU-sykehus uten strøm

Det er i en stund som dette at politi- og brannvesenet i New York viser hva de er lagd av, og hvorfor de sannsynligvis er de modigste og beste innen sitt felt i hele verden. Jeg har ikke ord for hvor mye respekt jeg har for de. En video som ble postet på YouTube viser en brannmann som løper direkte inn i en liten leilighetsbygning på 14th. Street, som en naturlig reaksjon etter deler av bygningen har rast sammen.

New York sin Borgermester Michael Bloomberg samt New Jerseys Chris Christie har opptrådt betryggende, og tatt alle de stegene som skal til for å få folk i sikkerhet. Flere baser for de som er bosatt i de såkalte røde sonene ble tidlig opprettet for å sikkert huse folk – samt tilby mat og alle nødvendige ressurser. President Obama på sin side gir «Sandy» full oppmerksomhet og har erklært unntaktstilstand, og sier myndighetene vil bidra med alt om det så må kuttes igjennom «rød tape». Dette har virket veldig beroligenede, og viser hvilket format den sittende presidenten har.

Nedenfor følger bilder fra øyenvitner:

I morgen lokal tid får vi virkelig se hvor store skadene er.