Rostrums sommervenner

Vi har tatt turen og spurt kolleger og venner om hva de forbinder med sommeren!

Våre spørsmål:

1. Hva forbinder du med sommeren?
2. Noe kultur du spesielt forbinder med sommeren – musikk, filmer, TV-serier, bøker?
3. Hva er ditt perfekte sommermåltid?
4. Hvilken sommer husker du best og hvorfor?
5. Har du et favoritt reisemål i inn- eller utland om sommeren?
6. Til slutt: Del din sprøeste sommerhistorie.

“And so with the sunshine and the great bursts of leaves growing on the trees, just as things grow in fast movies, I had that familiar conviction that life was beginning over again with the summer.
– F. Scott Fitzgerald

 

Lars Edvard Dæhli

Dæhli sier aldri nei takk til en sommerfest

Dæhli sier aldri nei takk til en fest

1. Jeg forbinder sommeren med sene, lyse kvelder rundt bålet med en øl i hånda og snus i overleppa. Tankene mine faller også fort over på bading og det å ligge pal i sola på et passe stort håndkle mens jeg hører på musikk og drikker kald cola på boks.

2. Det er vel spesielt musikk jeg tenker på i forbindelse med sommeren. Selv om jeg personlig ikke er den største festivalgjengeren, er det jo mange musikkfestivaler om sommeren. I tillegg har jeg gode minner fra sosiale samlinger i hagen der stereoanlegget har blitt flyttet utendørs. Jeg kan også minnes at jeg var en ihuga fan av Pacific Blue i mine yngre dager.

3. Mitt perfekte sommermåltid må nok være grillmat med påfølgende is- eller jordbærdessert. Grillmaten kan være alt fra pølser og hamburgere til koteletter og indrefilet av svin. Måltidet bør suppleres med øl eller vin.

4. Det er mange sommere jeg husker godt og ser tilbake på med et smil om munnen. Hvis jeg må trekke frem én spesiell sommer så må vi gå tilbake til 2010. Det var den sommeren jeg ble sammen med min samboer, Caroline.

5. Jeg er dessverre altfor lite bereist og det er mange reisemål som står på «to do»-lista både i inn- og utland. Likevel har jeg alltid vært begeistret for den norske naturen, og i de siste to årene har jeg feriert i den norske fjellheimen, noe som har gitt mersmak. Nå har jeg prøvd Jotunheimen og Rondane, men det er veldig mange andre steder her til lands som også vekker min interesse.

6. Jeg har nok ikke så mange sprøe sommerhistorier å dele, men i mangel av noe bedre kan jeg trekke fram en gammel historie. Familien skulle på ferie til Danmark og i sedvanlig stil fikk vi det veldig travelt avreisedagen. Jeg kommer fra et lite småbruk og det er noen hundre meter opp til hovedvegen hvor vi plasserer søppeldunken. I hui og hast trer vi søppeldunken på tilhengerfestet på bilen og kjører av gårde oppover gardsvegen. Etter omlag en halvtimes kjøring på E6, og mange underlige blikk fra andre bilister, legger vi merke til en spesiell lyd og vi stopper ved første anledning for å undersøke hva det kan være. Oops – søppeldunken glemte vi! Den er nå kjørt i fillebiter og søpla er avlevert sporadisk langs E6…

 

Hanne Seem Murbræck

Murbræck liker å spille teater

Murbræck liker å spille teater

1. Sommern for meg er Prøysensynging og det å gå i gresset på gården til familien min mens 17 andre familiemedlemmer snakker og diskuterer om vær og vind.

2. Som nevnt så er Prøysensynging det jeg gjør om sommern, for da er jeg med å arrangerer Prøysenfestivalen. Da er jeg fryktelig travel og det elsker jeg. Nå er det 5. året jeg jobber med festivalen.

3. Om sommern er jeg ekstra glad i sjømat. Reker, krabbe og laks for eksempel. Også er jeg glad i sushi! Med en iskald Coca Cola!

4. 2012. Da var jeg i Nice og St. Tropez. Jeg hadde mye følelser den sommeren av mange gode og dårlige grunner. Det gjorde så jeg husket den turen ekstra godt. Den samme sommern holdt jeg også en konsert hvor jeg sang en større musikalkonsert med en sangervenn av meg. Det var veldig vellykket og noe jeg er veldig stolt av.

5. Grong i Nord-Trøndelag. Der ligger familiegården. Jeg er også glad i Frankrike og Budapest.

6. Jeg er ikke så sprø om sommern egentlig. Det var jo den gangen jeg var med familien til Tyskland og jeg ble sur for at jeg ikke fikk kjøre sykkeltaxi i Berlin. Dette er noe jeg fortsatt holder nag for, altså.

 

Anders Rossvoll

Rossvolls lidenskap er fotball

Rossvolls lidenskap er fotball

1. Sommer er jordbær, løpeturer i skogen, en kald øl og ikke minst hygge med familie og venner. Som student blir det også en del arbeidstimer for å fylle opp kontoen med skilling foran det kommende semesteret, men da gjelder det å utnytte dagene med sol. Kjøp med en engangsgrill og dra rett på stranda etter jobb. Det skal jeg gjøre mange ganger i sommer!

2. Vanligvis hører jeg altfor lite på norsk musikk, men etter endt arbeidsdag i sommervarmen fyller jeg gjerne verrandaen med masse norsk musikk. Helt greit å slappe av med en film eller en bok, men da foretrekker jeg heller en tur på fotballkamp eller et par timer i venners lag.

3. Gi meg et godt stykke kjøtt fra en kullgrill og en iskald øl. Jeg er en enkel kar.

4. Går for dobbelen 2004 og 2006. Da var jeg på to uforglemmelige turer til Gøteborg sammen med fotballgutta i Furnes. Turene var først og fremst fantastiske sosialt sett, men spillemessig gikk det også bra på de to turene. Vi vant gruppa vår begge gangene, men røk til slutt ut mot engelsk og tysk motstand.

5. Den er enkel. Innland og vakre Lofoten. Det burde være påbudt med minst ett besøk til Henningsvær en varm sommerdag i løpet av en nordmanns liv. Nasjonalromantikk på sitt vakreste! Ellers kan jeg foreslå en langhelg på øya Skrova. Naturen er vakker, lufta er utrolig frisk og kun fantasien setter en stopper for hva du kan finne på.

6. Da må vi tilbake til Gøteborg i 2004. På den nevnte fotballturneringen hadde vi alle mann vært ute på pizzarestaurant på kvelden. På vei tilbake til skolen vi overnattet på måtte en av gutta gjøre sitt fornødne, men det var ikke et eneste toalett å oppdrive så langt på kveld. Stakkaren småjogget frem og tilbake i Gøteborg sentrum før han til slutt fant en litt bortgjemt park og en henslengt avis på en sliten benk. Storfornøyd listet mannen, som vi skal la forbli navnløs, ned i buskene til gapskrattende latter fra de om lag 30 medspillerne. Da han kom tilbake noen minutter etterpå så han ut som verdens lykkeligste mann, mens vi andre hadde problemer med å stå på beina. Så morsomt var det! Da vi kom tilbake til skolen og fortalte treneren våres hva som hadde skjedd lo han så høyt, og ble så rød i ansiktet, at det var nummeret før vi måtte tilkalle ambulansen. Vi har hatt mye moro med den episoden i etterkant – slikt glemmer man aldri.

 

Åsmund Kjos Fjell

Kjos Fjell drar gjerne på seiltur

Kjos Fjell reiser gjerne til utlandet

1. Med sommer forbinder jeg først og fremst varme, og et opphold fra hvordan livet er ellers i året. En mulighet til å gjøre noe utenom det man pleier, eksempelvis å reise eller å seile.

2. Det er noe ved sommeren som gjør at en viss type musikk blir spesiell. Sommermusikk, som man kanskje ikke klinger, eller er like avslappende resten av året. For min del blir det nok mindre film og tv, og mer bøker i form av skjønnlitteratur.

3. Mitt perfekte sommermåltid er nok reker. Eller annen type sjømat. På verandaen med en god hvitvin.

4. Den sommeren jeg husker best er nok sommeren i fjor, når jeg jobbet med noe spennende. Dro på seiltur mellom Sverige og Danmark, og festival med en god venn jeg ikke hadde sett på lenge.

5. Der vinden tar meg.

6. Tror det må være når det blåste opp til skikkelig storm den første sommeren jeg var ute og seilte, som jo også var den første gangen jeg hadde seilt i det hele tatt.

 

Christian Nesset

Nesset liker norsk natur

Nesset liker norsk natur


1. Sol, jobb.

2. Musikken fra sangfuglene en tidlig sommermorgen.

3. Sommerens grøde har så mye å by på at det virker rart å måtte binde seg opp til én ting! Norsk natur er fantastisk og det er alltid noe nytt å prøve seg på!

4. Sommeren da min bestemor døde. Jeg var på fjell-leir med mitt ungdomsmiljø fra Ynglingen på Hamar. Mitt kristne liv hadde akkurat «satt seg», dette var et år etter konfirmasjon og jeg var helt sikker på at jeg definerte meg selv som troende. Så fikk jeg telefon hjemmefra om at bestemor var død. Jeg var bare 15 år, og akkurat da var det veldig kjedelig å være langt fra familie. Men jeg greide meg med voksenpersonell på turen og kom meg gjennom dagen. PÅ kveldstid hadde vi leirbål, og jeg tenkte at jeg kunne være delvis sosial og sitte rundt dette. Da sang vi den kjente og kjære kristne barnesangen «Hilsen Kjetil 8 år». I andre verset synger man «Bestemor er veldig snill, hun vil dø når Jesus vil – si til Jesus, kjære Gud, at han ikke sender bud». Da falt min trosverden, og nesten hele min verden ellers også, sammen. Alt virket bare feil – hvordan kunne det være så brutalt?

Men to dager senere var jeg hentet og vi var på en liten seremoni med synging på eldresenteret. Da så jeg henne ligge der fredelig – og det var mange år siden jeg kunne huske å ha sett det. År preget av sykdom og behandling. Da gikk det opp for meg at Herren faktisk virker i verden – og han er snill!

5. Italia har pekt seg ut så langt, men jeg er jo langt fra ferdigreist.

6. Sprøhet kan vi la bermen ta seg av.
Da jeg stod på en høyde i Italia og så utover vinmarkene og landsbyene. Det er et nydelig landskap, og et fantastisk sted å være om sommeren. Du kan bare stå der, og bare være til!

 

Jordi Salvador Pont

Salvador Pont fester vanligvis ikke

Salvador Pont fester vanligvis ikke

1. What I associate with summer has evolved with time. As a child, summer was the free period of the year: no need to attend school, no need to study (but a bit of homework to do, since my school always gave us something to do during summer), hot weather, spending time in the beach or the swimming pool… in general, summer meant having fun nearly all day. No worries, no responsibilities. But as I grew older there was the danger of failing a subject and having to study it during summer, in order to pass the exams at September. This danger increased during university years, when some practicals could be added to failed subjects. So while summer was still a time where I could spend the day as I wanted and have fun, summer was beginning to lose the «magic» it had some years ago. When I think of summer, I like thinking of it as a time when the clock does not take command of every day, when I can spend time thinking on what is important and not on what is only urgent, when I can spend time with people just for the sake of spending time with them.

2. Nothing in particular, but I usually like spending the summer doing the sort of things that I don’t have enough time to do during the rest of the year — and culture is one of these things — I would even dare to say that it is *the* thing. I’m not very fond of listening to music, but I try to go to the cinema more often, and watching the good films that from time to time some TV channels show. And books… books are something that are always around me: on the desk where I work, on the shelves, on the table near my bed, etc. Luckily, during the summer I have much more time to spend reading, a time when I favor those books which are not related to my profession. I think it’s also important to spend some time doing apparently nothing — just thinking. Or not even this. Just sitting on a sofa and relax, either looking the landscape through the window, or the trees on the street, etc. Feeling that you are in command of the time, like a luxury you can afford wasting a bit.

3.Given the hot weather we have to enjoy and bear during summer, hot meals are not advised during summer. Salad is always a good option, as are dishes that don’t require cooking.

4. I think it was on 2007, I can’t remember whether it was July or August. I spent some days in France, with other people who were not strictly family but as if they were. It was near the Alps, in the «département» of Isère. They were wonderful days. Quiet, pace, good conversation, visiting some places — including the Grande Chartreuse! — The people were really good, the place wonderful — beautiful landscapes, nice building — and the weather was ok: cold and rainy (like November in Barcelona) the first days, but like a «normal» summer the rest of them. The experience was wonderful. The best summer experience of my life.

5. My parents never enjoyed traveling, so I usually spent summers at home or a nearby town. No doubt this is a mistake. Not only because of the benefit of visiting other places, but because spending some days away from home can be very healthy.

6. It was on July 2010. I had recently joined a small and young company, with young people, it was my first job. The relationships between us were pretty good, and as soon as we had moved to the office with the recently bought computers, etc, our bosses decided to have a dinner and a party. I must admit I was very happy, for I had (and still have) very few occasions to socialize in such a fashion. So we went to the restaurant, where we had some wine, and since I’m not used at drinking alcohol, I left it in a not very sober state, but not yet drunken. Then we went to some places to drink alcohol. I clearly realized that our bosses were true experts on the «science» of alcohol-drinking. They knew the right places to attend, the different alcohol drinks and their brands, and their resistance was pretty sheer. And, perhaps more important, they knew how to induce other people into drinking alcohol. It was a merry party, no doubt of it. I didn’t want to get drunken, and to tell the truth I didn’t puke nor fall asleep, and I could arrive at home on my own. But it’s also true that I drink more that I would have liked. I remember waiting to enter a disco, not a big nor elegant one, but which one of our bosses liked. I didn’t want to enter, but I wanted to wait for them to enter before saying goobdye. Finally, I entered the disco. I stayed for a few minutes, I found the music very disgusting. They needed to help me to find the exit door. One of the bosses thought that he had to help me to pick a taxi to go home, something useful although I’m conviced I really didn’t need it. The following day, a Saturday, I received a call from one of our bosses, asking me if everything had gone right. Yes, everything had gone right, and I had enjoyed that experience. So sad that, some time later, things turned sour — for other reasons.

 

Dag Fredrik Vold

Vold jobber ofte

Vold jobber ofte


1. Sommer forbinder jeg med mye hardt fysisk arbeid, gjerne utendørs, ofte i form av beising, sjauing og vedkløving.

2. Kultur jeg forbinder med sommeren er først og fremst forskjellige typer dans og musikk. Spesielt vil jeg trekke frem popmusikk og den type dansing som man kan se på de hippeste klubbene i byen.

3. Jeg er veldig glad i de fantastiske sommerrettene til Christian Nesset. Han er en undervurdert kokk og barista med base på vestlandet som absolutt burde fått mer omtale i rikspressen. Til glede for oss alle har Christian delt mange av sine beste oppskrifter her på bloggen.

4. Jeg husker godt den sommeren jeg jobbet som lagerarbeider på ASKO i Brumunddal. Det var en fysisk slitsom jobb der arbeidsdagen begynte grytidlig om morgenen. I tillegg var det et forferdelig møkkavær med regn hele sommeren, noe som gjorde dette til den verste sommeren i manns minne.

5. Siden jeg er mye i utlandet ellers i året reiser jeg helst hjem til Hedmarken om sommeren, for da kan jeg se Mjøsa ligge der flomstor om våren.

6. Jeg er ikke kjent for å gjøre sprøe ting og kan heller ikke komme på noe.

 

Monica Hägglund Langen

Monica leser gjerne en bok

Monica leser gjerne en bok

1. Forbinder sommer med soft-is, tordenvær, kjøreturer til Sverige, grilling og gøy på lange sommerkvelder og netter sammen med venner.

2. Sommeren er jeg gjerne litt flinkere til å lese skjønnlitteratur, og det er også da man kan ta seg tid til å se alle Star Wars-filmene eller Ringenes Herre opp igjen.

3. Det perfekte sommermåltidet hadde vi nok i fjor sommer, da jeg marinerte elgstek i mørkt øl og honning og grillet det. Vi spiste ovnsbakte grønnsaker, grillet fylte champignon og hadde en deilig saus til. For å veie opp det tunge måltidet ble det lyst øl til.

4. De to sommerne, må jeg nok si, som jeg husker best, er for tre og fire år siden, da jeg drev en kafè sammen med min mor. Vi donet og ordnet og koste oss stort med å steke vafler, lagde rabarbrapai og snakket med turistene. Lange dager og ikke særlig bra betalt, men skikkelig trivelig.

5. Jeg har vokst opp med kjøreturer til Sverige om sommeren, og synes fortsatt det er veldig hyggelig å kunne ta seg tid til å utforske nabolandet mer enn bare hva de har på systembolaget rett over grensen.

6. Sprø historie… Vanskelig spørsmål. Man er vel ganske sprø, eller dum, eller så er det av nødvendighet, at vi som studerer gjerne bruker hele sommeren på å fylle opp kontoen istedet for å koble av.

 

Jørgen Langmo

Langmo husker VM i Frankrike

Langmo husker VM i Frankrike


1. Sjølukt, solvarme, skjærgård, lite planlegging.

2. Musikkfestivaler med masse forskjellig musikk jeg ikke har hørt tidligere. Ellers er det mer «drikkekultur».

3. Skalldyr og hvitvin.

4. Sommeren 98 – Fotball VM og roadtrip med fattern.

5. Sydlige strøk og Kragerø.

6. Hersonissos 08 / Låvefest i Østfold / Bonny M konsert i Strømstad – Enough said.