Rostrum presenterer: Årets høydepunkter!

Tiden for året 2012 er i ferd med å renne ut. Et år som definitivt har vært et merkverdig år! Vi presenterer årets høydepunkter i ulike kategorier og kommenterer hvorfor.

Samfunn (innenriks)

1. Terrorrettsaken.

Kommentar: Etter tragedien som rammet Norge 22. juli, skulle regnskapet gjøres opp. Rettsaken mot terrortiltalte Anders Behring Breivik har hatt en aura som ikke har vært i noen norsk rettsal siden landssvikoppgjøret etter krigen. Den ble også en test for våre løfter om mer åpenhet, mer demokrati og ikke minst kampen mot ekstremisme. Rettssaken som test for vårt demokrati har blitt bestått og Anders Behring Breivik ble dømt til 21 års forvaring for terrorbomben i Regjeringskvartalet, samt massedrapene på Utøya. En test for demokratiet, men førte også til markeringer underveis – som eksempelvis den store markeringen i sommer, og ikke minst «Barn av regnbuen»-aksjonen.

2. 22.juli-rapporten.

Kommentar: Etter at Gjørv-kommisjonen stakk hodene sammen, kom rapporten alle har ventet på; Svarene for hva som gikk galt. Det endte med en knusende dom for regjeringen og dens politikk – eller mangel på sådan. Den avslørte skjebnesvangre mangler og alvorlige svikt i systemet. Jens Stoltenberg tok selv ansvaret for at ting gikk galt, men av konstitusjonelle og flertallsmessige årsaker ble han sittende. Det store spørsmålet er om han gjør det etter valget i 2013.

3. Nobels fredspris til EU.

Kommentar: Nobels fredspris er ofte omdiskutert, og tildelingen til Den europeiske unionen er heller intet unntak. Men dette førte også en seier til alle EU-tilhengere i Norge. Fakkeltoget ble større enn nei-sidens og mange (bortsett fra de mest hardbarkede nei-folkene) erkjente EUs bidrag til fred og stabilitet i Europa. Om det vil føre til et flertall for norsk EU-medlemskap får tiden vise. Men like fullt var det godt for Ja-siden – med undertegnede inkludert – å være europavenn den desembermåneden!

4. Regjeringstabber.

Kommentar: 2012 ble et vanskelig år for de rød-grønne. Men ikke minst for Ap. Flere skandaler ble avdekket og ubønnhørlig diskutert i mediene. Øygard-saken og Ingebrigtsen-saken gjorde høsten til et mareritt for Ap. Sågar ble snusket rundt Trond Giske også en opplevelse Ap helst skulle ha vært foruten. Når regjeringen starter det nye året vil de ha problemer med etterdønningene av dette vanskelige året – samt et Høyre på fremmarsj på meningsmålingene, og SV og Sp som kjemper for livet over og under sperregrensen.

 

Samfunn (Utenriks)

1. USAs presidentvalg: Fire nye år for Barack Obama.

Kommentar: Mange vil si at resultatet var gitt, men politiske valg er som fotballkamper; Det er aldri over før det er over. Republikanernes presidentkandidat Mitt Romney tapte knepent ovenfor Obama, men likefullt var det tydelig at Obama gikk fra å være politisk Messias i 2008, til å bli en vanlig avslipt president. Nå venter en tøff pengepolitikk for USA, og nøkkelen til gåten vil innebære blant annet et forlik med GOP. Men også vil Obama stå ovenfor utfordringer i Midtøsten og utviklingen der og i Nord-Afrika.

2. Hamas angriper Israel.

Kommentar: Jeg var selv i Israel i sommer, og det var allerede rakettangrep fra Gaza allerede da. Men i høst eskalerte angrepene og førte til angrep mot blant annet Jerusalem og Tel Aviv. Det er valg i Israel i februar og det blir et valg som vil kunne si om velgerne gir statsminister Netanyahu mandat til å bruke alle midler for å forsvare landet mot deres største trussel og Hamas’ leverandør av missilene: Iran.

3. Eurokrisen.

Kommentar: Eurokrisen har bedret seg, men er langt fra over. To avgjørende punkt har vært PIGS-landenes evne til å håndtere gjelden, samt ulike regjeringsskifter. Ulike valg har vist noen protester mot EUs politikk, men også mandater til å gi unionen alle midler for å løse dette. Det som er et spørsmål vil bli om vi går mot et mer føderalt EU, eller om man kan gå for en mellomting. Men uansett vil håndteringen av krisen føre til forandring i EUs politikk.

4. Fra arabisk vår til ditto vinter?

Kommentar: De ulike regimeskiftene i Midtøsten bringer også utfordringer. For når diktaturene er styrtet, hva vil komme etterpå? For Egypts del har Det muslimske brorskapet vunnet valget, og man er usikker på hva landets nye grunnlov vil innebære. I Syria fortsetter kampene, og det har blitt registrert at islamske fundamentalister – blant annet fra Norge – deltar i kampene. Man kan spørre seg om Syria vil gå fra å være et sekulært despoti, til å bli et religiøst despoti. Foreløpig har Russland fungert som en bremsekloss i prosessen for å løse konflikten. Det store spørsmålet kan snart bli om det ikke er på tide å gjennomføre en intervensjon i landet.

 

Ting man helst vil glemme fra år 2012.

1. Justin Bieber i Oslo.

Kommentar: Overskriften sier nesten seg selv. Men da Bieber kom til Norge, skapte unge «Bielebers» farlige situasjoner i trafikken og kaos i hovedstaden. Det bebudes at tenåringsidolet nok en gang skal til Norge i år 2013, og vi som bor i Oslo stålsetter oss – for både trafikkaos og sure toner!

2. Flyplass-streiken 2012.

Kommentar: For mange norske turister ble forsommeren et mareritt. Uforsonlige flyplassansatte sørget for både irritasjon, frustrasjon og fortvilelse og gikk ikke tilbake på jobb før daværende arbeidsminister Hanne Bjurstrøm grep inn.

3. «Mokkamann»

Kommentar: Harrybandet «Plumbo» bekreftet på Spellemannsprisutdelingen alle fordommer om menn fra Bygde-Norge: Ubehøvlede bønder i byen med en takketale like grumsete som en festtale på et nynazistisk julebord. De la seg flate og fikk folkets tilgivelse. Noe som førte til andreplass i Melodi Grand Prix og pålydende deltagerplass til vokalist Lars Erik Blokkhus i årets sesong av «Skal vi danse?». Samt tillatelse til å gi ut enda flere låter som egner seg som oppkast på samfunnshuset og ikke på CD eller Spotify!

4. Verdens undergang

Kommentar: Ifølge mayakalanderen skulle verden gå under når vi nå nærmet oss årskiftet. Ikke akkurat verdens hyggeligste tanke, men det ser ut som vi greier oss helt fint… Apokalypse nå?