Mitt Kina-eventyr

Jeg er en ingeniørstudent som studerer produktdesign, og blir ferdig til sommeren 2011. Som student ved Høgskolen i Vestfold fikk jeg høsten 2010 vite at jeg skulle dra til Kina, rettere sagt Xiamen, for å ta hovedprosjektet mitt. Det var en søknadsrunde hvor 3 studenter ble valgt ut. Oppgaven skrives med ABB (hovedvirksomhet innen utvikling og omsetning av produkter og teknologiske løsninger innen kraft og automasjon, red. anm.).

Etter mange måneder med forbedredelser og eksamener i andre fag er jeg nå endelig på plass i Kina. Godt å være i gang!

Min første uke i Xiamen er omme. Jeg sitter igjen med en haug med inntrykk, og det er vanskelig å sortere alt sammen. Først og fremst var det godt å komme fram etter å ha reist i et døgn. Vi ble tatt godt imot av to kinesiske arbeidere i ABB, som forøvrig het Rocky og Lynn (Kinesere velger europeiske navn ved siden av sitt opprinnelige kinesiske navn). Veldig hyggelige folk, begge to, som tok oss med ut for å spise første dag.

Min første nye erfaring var å spise med pinnene. Det var vanskelig å spise riktig med en gang, men etter en uke med mange restaurantbesøk har jeg nå fått dreisen på det!

Ellers må det nevnes at det er utrolig billig her. En lang taxitur koster ca. 30 NOK. Og i dag bestilte vi felles middag delt på oss 3 – vi valgte 5 retter og totalpris ble ca.140..

Været her varierer, men første dagen var det veldig varmt og rundt 18 grader. Men de siste dagene har det vært kjølig og overskyet. Men i forhold til Norge på denne tiden er klimaet bra. Så vi klager ikke!

Leiligheten vår har 3 soverom, 2 bad, stue og kjøkken samt en balkong. Vi bor i 5. etasje og kan se ut på gaten fra alle soverommene. På kjøkkenet er det kakerlakker, men de har vi blitt vant til nå, og dessuten oppholder vi oss nesten aldri der, da vi som sagt spiser ute.

Dagene går veldig fort, men det er rart å tenke på at vi skal være her frem til midten av mai. Arbeidsdagene er lange (08:30-17:30), men det går greit. Fra 12:15 til 13:00 slukkes lyset i lokalene til ABB – for da skal kineserne sove. Med tanke på de lange arbeidsdagene er det ikke så dumt!

Dette var en liten smakebit av min hverdag i Xiamen. En helt ny opplevelse for meg, som jeg kommer til å ta med meg videre for resten av livet.

Jeg gleder meg til fortsettelsen av mitt Kina-eventyr.

Hilsen fra Lino A. Dolva.

Student i Xiamen 2011.

 

Se forøvrig på mine to bilder fra leiligheten:

balkong

Picture 1 of 2