Derfor hilser jeg utenlandske flagg velkommen på 17. mai. 2013

Et tegn på at man bor i verdens rikeste land, er når det som vekker harme i debatten er flaggbruk på nasjonaldagen. Oppriktig talt, så er jeg ganske lei debatten. Men siden den har en tendens til å gå for langt, så markerer jeg mitt standpunkt til bruk av utenlandske flagg på 17. mai. Jeg er nemlig FOR utenlandske flagg på 17. mai. Her er mine begrunnelser for dette:

 1. 17. mai er en grunnlovsdag – ikke flaggdag.

For de som har kjennskap til historie, så vet man hvorfor vi feirer 17. mai som nasjonaldag: Nemlig at vi feirer at Grunnloven ble underskrevet av Christian Frederik – dansk prins og som skulle etter planen bli Norges nye monark. Denne loven var sterkt inspirert av tankene fra den amerikanske og franske revolusjonen (loven inneholder umiskjennelige spor fra Code Napoléon). Denne loven ble vedtatt på Eidsvoll 16. mai, men fikk regentens signatur på 17. mai og trådte i kraft etter det. Selv om Norge gikk inn i en union med Sverige, så ble Grunnloven opprettholdt. Svenskenes nasjonaldag er derimot en flaggdag – Svenska Flaggans Dag. Siden 17. mai offisielt heter Grunnlovsdagen, så taler det ingenting imot for å nekte norske flagg.

 

 1. Motstanderne av utenlandske flagg er historieløse.

Selv om Grunnloven sett komparativt fra et europeisk perspektiv var påfallende fri og flere samfunnsgrupper fikk rettigheter, fantes det en skammelig paragraf: Den såkalte ”Jødeparagrafen”. Denne delen av grunnloven nektet Jødene noe som helst adgang til Norge. Henrik Wergeland som ansees for å være 17. maifeiringens far, engasjerte seg for dette og takket være ham ble ”Jødeparagrafen” fjernet i 1851. Takket være Wergelands utrettelige arbeid for dette, blir han hver 17. mai hedret av norske jøder ved kransnedleggelse ved hans grav på Vår Frelsers Gravlund i Oslo hver 17.mai. Wergelands arbeid er påfallende siden han kjempet for retten til å være annerledes. Når nordmenn er imot utenlandske flagg på 17. mai, så har de selv latt seg falle på samme lavmål som de som ønsket et Norge fritt for jøder, jesuitter og andre munkeordener. 17. mai handler ikke om å bare feire vårt lands frihet, men også friheten til å være annerledes – og samtidig slutte opp om felles verdier.

 

 1. Å bære utenlandske flagg på nasjonaldagen er en hedersbetegnelse – ikke en protest.

Norge er i likhet med andre land et multikulturelt samfunn. Det er en tilstand som er kommet for å bli. Det beriker oss, og skaper et stort mangfold og bedrer norsk økonomi. Vi har alle kanskje ulike religioner, ulike hudfarger, ulike forutsetninger i forhold til evner, interesser og tradisjoner. Men en verdi vi alle deler er dette: Vi er norske borgere og er stolte over det! I USA er det mange minoriteter som har ulike tradisjoner og alt det jeg nevnte, men de aller fleste er glade for å kunne kalle seg amerikanere. På USAs nasjonaldag, Uavhengighetsdagen i 4. juli, bærer minoritetene både det amerikanske flagget, men også sine opprinnelseslands nasjonalflagg – et symbol som vanskelig kan tolkes i en annen retning enn at de viser båndene med sine gamle land og USA. Både irsk-amerikanere, italiensk-amerikanere, norsk-amerikanere bærer stolt begge flagg, for å vise vennskap og sterke bånd mellom sine land. Å nekte utenlandske barn å bære pakistanske flagg, chilenske flagg, somaliske flagg, polske flagg, ecuadorianske flagg, svenske flagg, danske flagg, tyrkiske flagg etc. er å nekte våre venner å vise at de ER nettopp våre venner! Gode venner og naboer er berikende og viktig for individer så vel som for nasjoner. Å nekte barn å gå med sine flagg på 17. mai er som å nekte barn fra Afrika i å komme på et barnebursdagsselskap fordi de ville pynte seg i sine fineste klær – som ikke er bunad. Et forbud å bære utenlandske flagg er en direkte hån mot folk som oppriktig er glad i Norge og stolte av å være en del av Norge.

 

 1. Derfor bør vi si ja til utenlandske flagg på 17. mai. 2013

Jeg har nå gitt mine begrunnelser for at jeg er for utenlandske flagg på 17. mai. Jeg vil oppfordre alle lesere til å mene det samme. Hvorfor?


 • Silje

  Fortsatt i mot, men ser synspunktene dine.

 • Leila

  😉

 • Heia Norge

  Det blir for dumt bare!!!

 • Fantastisk bra skrevet, er så enig i alle poengene dine!

  • getanimal

   Det er jo bare viss vass. Begrunnelse: Se min kommentar lengre ned.

 • Jens Potens

  Jeg tror tilogmed Jødene blir lei sei når de ser muslimske fundamentalister flagge på 17. mai

  • Jenny Dashing

   Til og med?

 • Andreas

  når vi er på båt-tur i et annet land kan vi flagge med vårt eget flagg. Men vi må også flagge med det landet sitt flagg som vi er på besøk i.

  • Jenny Dashing

   Hæ? 😀

 • Nøkkelordet her er RESPEKT!!
  Hva er poenget med å gå med et annet flagg enn det norske i et 17. maitog?? Det er Norge man feirer.
  17. Mai er en grunnlovsdag ja, og ikke en flaggdag. MEN vi feirer NORGES grunnlov med NORGES flagg!! Det å gå med det pakistanske flagget i toget på Norges grunnlovsdag er bare for å provosere. Det er ikke Pakistan man feirer. Det er Norge vi feirer. Man bør ikke nekte noen å ha det pakistanske flagget på husveggen sin på 17. mai fordi det kan man ha når som helst, hvilken som helst dag, men i 17. maitoget så bør det IKKE være lov eller evt. å gå rundt med det i sentrum eller noe sånt. Toget er en tradisjon som er arrangert for at vi skal vise fram at vi er stolt av nasjonen NORGE, Ikke Pakistan, Irak eller Iran.
  17. maifeiringens verdier er jo å feire Norge som nasjon og at vi fikk egen grunnlov. Feiringen er en NORSK tradisjon. Alle er velkomne til å være med og feire. Men man må huske det at det er NORGE man feirer. Ikke Irak eller Pakistan. Dette har enkelt og greit med respekt for Norge å gjøre. Ha respekt for Norges tradisjoner. Om man skal komme inn i landet og motta støtte av staten og forvente og bli i varetatt, og så trampe på vår tradisjonelle feiring av vår egen grunnlov. Norges grunnlov.
  Hvorfor skal man gå med andre flagg i 17.maitoget? Hva er hensikten? Vi feirer ikke Pakistan? Og det er heller ingen som har nektet innvandrere i å feire nasjonaldagen til sitt eget land. De har fullt lov til å arrangere tog som de ønsker selv. For det gjør nordmenn som bor i USA og Spania for eksempel. Men det nordmenn som bor der ikke gjør er å gå med det norske flagget på deres nasjonaldager. Det er rett og slett respektløst!! Dette handler kun om at enkelte er ute etter å provosere! Hvorfor kan ikke utlendingene gå med det norske flagget på 17. mai? Det er det som ville vært relevant. Dette har ingenting med religion å gjøre eller etnisk bakgrunn. Vi feirer ikke at vi er nordmenn, vi feirer at landet Norge fikk sin egen grunnlov! Det er av respekt og moral at man feirer nasjonaldagen til landet sitt.

 • Jeg synes det er feil å ta andre flagg inn i 17.mai toget! dette er NORGES nasjonaldag! hvis vi skal flagge med våres flagg så kan vi ta det på en annen dag! jeg gidder ikke å lese innlegget engang. Uansett hvor bra synspunktene er! For det blir bare dumt. jeg er utlening selv. hvorfor skal vi ha våres flagg i 17. maitoget? det blir helt feil! skal vi kanskje begynne å synge norge i rødt, hvitt, blått, grønn, gul osv. også da? nei nå må dere gi dere! la Norge få ha nasjonaldagen som de har feiret den i alle år!

 • Beklager, men det første punktet dit er feil.

  17 Mai er en Norsk flaggdag

  • getanimal

   Ja, men knotten har ikke forstått forskjellen mellom våre flaggdager og Svenska Flaggans dag. Det er jo helt latterlig.

 • ARSENAL

  de kan ta sine flagg når de har deres nasjonaldag.

 • Fredrik Julian Lie-Hagen

  Jeg mener først og fremst at å bære ulike flagg på 17 .mai skal være valgfritt. Utlendinger som vil bære norske flagg er selvfølgelig hjertelig velkomne til det!

  Når det gjelder argumenter om jøder og flagg fra muslimske land, så kan jeg fortelle at i Israel er det mange muslimer som er israelske statsborgere og som flagger med det israelske flagget. Dessuten er jøder ofte lite selvhøytidelige og det skal svært mye til for å provosere dem. Det vet jeg siden jeg jobber både faglig og politisk med Midtøsten-spørsmål.

  Ja, vi feirer ikke Pakistans nasjonaldag, men som jeg selv skriver så går mange med flagg fra sine opprinnelsesland som heder og bevis på vennskapsbånd mellom to land. Som jeg selv skrev er dette vanlig i USA på 4. juli – hvor mange av USAs minoriteter bærer flagg fra sine opprinnelsesland og Stars And Stripes.

  17. mai er ikke noen offisiell flaggdag, men grnnlovsdag – siden vi feirer at den danske prins Christian Frederik skrev under Grunnloven. Det står ingenting i offisielle protokoller eller offentlige skriv, kalendere o.l. om at det er en flaggdag. Jeg vil anbefale å se kalenderen, så skjønner dere hva jeg mener.

  Enten man liker det eller ikke – så er vi et multikulturelt samfunn. Det er en tilstand som er kommet for å bli, og som beriker nordmenn. Selvsagt er det visse utfordringer til dette, men det kan ikke knyttes til flaggbruk! Det er det bare PR-kåte FrP-ere som påstår!

  For øvrig – takk for både ros og ris!

  • Ivar Solberg

   Takk for en klar og fyldig begrunnelse for ditt standpunkt. Jeg støtter den 100 %. Det er veldig forstemmende å se noen av de negative svarene som er kommet, og som til de grader viser at de verken har lest din artikkel skikkelig, og slett ikke forsøkt å forstå den. (Eller kanskje det er viljen eller evnen det skorter på?)

 • Kan ikke helt forstå sammenligningen din med jødeparagrafen og utenlandske flagg på 17 mai. Det er respektløst å komme med utenlandske flagg i organisert feiring av grunnloven. Det er provoserende å feire med utenlandsk flagg på 17 mai, og det er å tråkke ned på nordmenn, helt respektløst. Syns at det er dumt at det lille mindretallet av våres nye landsmenn skal ville dette og kanskje la det føre til at den dagligdagse nordmannen skal utvikle til negative stereotyper av en innvandrer. helt ufattelig dumt!

 • Så da er du enig i at den beste løsningen er at de som ønsker å bære en annen nasjons flagg gjør det sammen med det norske, slik du beskriver praksis i USA 4. juli?

 • Jeg må vel starte med det obligatoriske ‘dette er en debatt som ikke er så viktig, og det er utrolig at så mange lar seg engasjere av en så liten sak’. Jeg tror ikke alle som sier det, men…Saken er vel egentlig den at i sin ytterste konsekvens er dette viktig. I min hjemby Sandefjord har vi alltid hatt noen utvekslingsklasser som har vist hvor de kommer fra ved å gå med egne lands flagg. Det er selvfølgelig OK. Det er i praksis uproblematisk med visse unntak også. Har man behov for å vise hvor man er fra opprinnelig med et lite flagg så vekker det ikke sterke følelser hos meg – problmet er faren for at det ‘tar av’. Dette kan bli et problem hvis for mange rektorer synes det er OK at barna på deres skole går med flagg fra sine opprinnelsesland, eller foreldrenes opprinnelsesland, og en slik praksis blir mer og mer vanlig. Spesielt gjelder det i Oslo. Det gir ingen mening å se halve skoleklasser feire en norsk grunnlovsdag med flagg fra Pakistan, Somalia og Iran. Dette er land med ubrukelige grunnlover og hvor makthaverne ikke respekterer de delene av grunnloven som tross alt er bra heller. Hvorfor skal vi blande en slags kvasifeiring av disse grunnlovene akkurat den dagen Norge feirer sin? De har jo sine egne dager, som de selvfølgelig kan feire så mye de orker ved å veive med flagg. Så, ja, hadde jeg vært politiker i Oslo ville jeg trolig stemt for et forbud hvis jeg hadde oppfattet at denne praksisen brer om seg. De heftige motstanderne av forbud latterliggjør det ved å spørre om politifolk skal bruke tiden sin på å konfiskere utenlandske flagg fra små barn. Nei, jeg synes ikke det. Like lite som politiet bruker masse energi på å påse at barna i barnetoget ikke går skikkelig på rad eller at alle som selger pølser har søkt Mattilsynet (For det må man, selv om det dreier seg om et uskyldig arrangement i gata det du bor) eller bry seg om russ som overfaller politifolk med kryssing for å få utmerkelse i lua (det er ulovlig å kaste seg over folk å kysse dem på gata). Det er også ulovlig å gå innimellom musikkorpsene, ikke lov å gå tvers gjennom et tog for å komme over på den andre siden av gata, det er ikke lov å stå for langt uti gata når toget kommer osv. osv. Ja, det er overtramp av alle disse reglene, men det er regler og det respekteres fordi det er regler, som hvis alle ga blaffen i dem, ville gjort feiring med 17. mai tog meningsløst. Slik er det med flagg også. Jeg tror alle rektorer ville respektert et forbud av 17. mai komitėen, men det ville sikkert vært enkeltpersoner som ikke ville brydd seg om det. Min dag blir ikke ødelagt av at noen bryter de nevnte regler, men min dag hadde blitt ødelagt av at et stort antall hadde gjort det. Jeg synes det er ubegripelig og historieløst at rektorer tillater utenlandske flagg. Så vil jeg til slutt si at dette må ikke gå utover barna med utenlandske flagg, de skal man smile og vnke til uansett. Men rektorene som tillater dette synes jeg lite om.

 • Fredrik Julian Lie-Hagen

  Min intensjon er at det ikke skal være påbud å bære utenlandske flagg – men at det ikke skal være et forbud mot det. Folk må gjøre som de selv ønsker. Jeg mener at man ikke bør bli provosert av utenlandske flagg på 17. mai – spesielt ikke siden det ofte kan være en vennskapelig handling.

  Å brenne det norske flagget derimot – det er en provoserende handling!

 • Anne

  Takk skal du ha! Kunne ikke sagt bedre en det du skrev..Jeg er helt enig med alt du har skrevet og syntes at det er kjempe bra at du begrunnet dine synspunkt. Det som skjer for noen mennesker , er at de kan ikke se dette som en positiv og flott feiring, og de er bare nødt å rassere ut mot andre mennesker med det negative og ulykkelig i deres liv. Skam dere!

  Og hva med de Norske befolkning som barer både ..og ,da? Skal dere kalle de også for dumme utlendinger som respektere ikke landet Norge??Skjerpings!!!

  • getanimal

   Begrunne sine synspunkt? Det er jo bare viss-vass, hvor den såkalte begrunnelsen er subjektivt fundamentert fra hans eget tanke-rør. Å trekke inn Wergeland som begrunnelse for utenlandske flagg på 17. mai tar kaka.

 • OddW

  Hva med EU flagget ?
  Norges grunnlov §1 brytes jo daglig av våre politikere.
  Er vi et fritt land lenger ? Ingen reagerer på dette.

  Vi feirer en grunnlov som ikke lenger respekteres av våre folkevalgte.

 • Rósa Edmond Gunnarsdóttir Ande

  Fredrik Hagen! Kun Norske flagg! Slike som deg kan like godt holde seg hjemme og gi F i hele 17 mai 🙁

  • Jenny Dashing

   Det kan du og!

 • per berge

  En
  skjønner att vår frihet, vår nasjon og demokrati er under press i og med denne
  fordømte flagg debatten kommer opp hvert jævla år.
  17 Mai er Norges
  Grunnlovsdag, vår nasjonaldag og Norge har ett flagg. Det er rødt med
  hvit og blått kors.

 • Manfred Harald Muller

  Det er respektløs å gå med utenlandsk flagg i f.eks 17. mai tog når Norge feirer Norges grunnlov.
  Når det dras inn, f.eks asylanter osv, i denne diskusjonen, og de ønsker å gå med i en 17. mai tog, er det riktig, dersom de bruker flagg, at de bruker den norske flaggen.
  Jeg går da heller ikke med tysk flagg fordi jeg kommer fra Tyskland. Hadde vært «artig» å se reaksjoner på det.

 • Helge sæther

  Å si NEI til Islamske flagg på Norges nasjonaldag ( grunnlovsdag) har ingenting med Jøder å gjøre som var en forfulgt gruppe den gang, og som igjen vokser blant raddisen til venstre for sentrum. Isil er også et Syriskk flagg, BOko Haram har sitt, Hamas, Al Shabaab, og skal det tillates det ene, må også det andre tillates. Nei til andre flagg enn det Norske, 17 maitoget skal ikke tilsvines med terrorflagg,

 • getanimal

  Argumentasjonen din faller på steingrunn. Du lager konklusjoner basert på egne hypoteser: Siden 17. mai offisielt heter Grunnlovsdagen, så taler det ingenting imot for å nekte norske flagg. -Hvilket land sin Grunnlov er det vi feirer på 17. mai? Saudi-Arabia? Hvordan ville det smakt med masse Saudi-Arabiske flagg på Slottsplassen her i Norge, mens Saudi-Arabia samtidig kapper hodet av mennesker der hjemme?

  Å bære utenlandske flagg på nasjonaldagen er en hedersbetegnelse – ikke en protest.

  -Tull og tøys! Det er vel så mye et uttrykk for at den som bærer et utenlandsk flagg ikke slutter opp om den norske Grunnloven. Meget bekymringsfullt!

  Motstanderne av utenlandske flagg er historieløse.
  -For en idiotisk påstand. Et klamt forsøk på å utøve hersketeknikk. Og når du trekker inn Henrik Wergeland som argument for andre flagg enn det norske på 17. mai, så viser du selv at du er historieløs – eller kanskje kunnskapsløs? Ære være Wergeland for å ha kjempet for å få fjernet jødeparagrafen. Men det frir han ikke fra å være ultra-nasjonalist, samtidig som han på godt vis balanserte det med omsorg for vanskeligstilte andre steder.
  Hurra for Norge og vårt demokrati. Det feirer vi med norsk flagg 17. mai!

  • Ivar Solberg

   Hurra! Norge for nordmenn! Utlendinger skal bli norske og ikke vise at de kommer fra en annen kultur! 17.mai skal være kjemisk renset for empati, toleranse og flerkulturelle tendenser. Da skal vi være oss selv nok! Hurrraaaa! Arabere og andre som kommer fra land som halshugger og steiner skal sannelig få unngjelde for det styresmaktene der driver med! De burde jo heller grave ned flagget i stedet for å vifte med det på 17. mai!

 • Jenny Dashing

  For noe tull! Det er NORGES nasjonaldag! Om man vil pynte seg i samedrakt, sari, tysk lederhosen eller papegøyefjær for den del, kan man da det om man vil, men å flagge med flagg fra andre land er meningsløst. Det betyr jo ikke at man misliker mennesker fra andre land eller med annen religion (siden du nevner jødedommen).

  • Ivar Solberg

   Du har visst helle ikke lest Fredrik J. Lie-hagens artikkel? det virker i alle fall ikke slik.

 • Runar Lund