8. mars: Mine eksempler på dyktige og flotte kvinner!

Først av alt: Gratulerer til alle kvinner i verden med dagen! Men det er desto større grunn til gratulere norske kvinner spesielt siden det i år er 100 år siden norske kvinner fikk stemmerett. Siden kvinner skal hylles, gjør vi i Rostrum også dette! Jeg vil gi her eksempler på flotte og dyktige kvinner (i uprioritert rekkefølge) som var/er aktive i samfunnet og som har markert seg på flere ulike felt:

Margaret Thatcher – tidligere britisk statsminister.

Thatcher ble ikke bare Storbritannias første kvinnelige statsminister, men Europas første kvinnelige statsminister overhodet. Hun klarte kunststykket å bli valgt som partileder i De konservative i Storbritannia som den gang kan klassifiseres som en mannsverden. Hennes embetsperiode ble et paradigmeskifte i britisk politikk, som både konservative statsministre og statsministre fra Labour også førte videre. Det skal også sies at Thatcher i tospann med USAs daværende president Ronald Reagan utgjorde et team som sørget for en ny økonomisk kurs, bidro til en høyrebølge som sveipet over verden (og ikke minst i Norge), samt var viktige bidragsytere til at Den kalde krigen tok slutt.

Baronesse Thatcher viste for hele verden at det ikke bare er sterke menn som kan forandre verden, men også at sterke kvinner også kan gjøre det samme!

Julie Margrethe Brotkorb – leder i Høyres kvinneforum.

Julie har gjennom Høyres kvinneforum satt borgerlig feminisme på dagsorden. I flere ulike saker og ikke minst gjennom hennes bok «Bare en kvinne», tatt norsk feminisme i en annen retning, og satt sosialistiske feminister på plass. Hun har også hatt en rekke ulike verv og jobber også som administrerende direktør i JKL Oslo. Julie er ikke bare en dyktig og flott kvinne, men også svært hyggelig og dedikert.

Rosa Parks – amerikansk borgerrettighetsaktivist.

Afro-amerikanske Rosa Parks ble for alvor kjent som startskuddet for den afro-amerikanske borgerrettsbevegelsen da hun satte seg på et bussete for hvite på en buss, og nektet å flytte på seg da hun ble beordret til det. Med dette skal hun ha blant annet inspirert flere borgerrettsforkjempere – deriblant Martin Luther King. Rosa Parks’ handling beskriver på en forbilledlig måte at urettferdighet og segregering er tydeligst blant vanlige folk, og med sin sivile ulydighet, bidro hun til at kampen for likhet mellom raser i USA endret seg fra bruk av voldelige midler til fredelige midler.

Ninni Høver – tidligere leder for Europeisk Ungdom.

I løpet av året som har gått, har Ninni gjort en betydelig jobb som leder for Europeisk Ungdom. Organisasjonen har i løpet av året som gikk blitt synlig i media og ikke minst ble antallet medlemmer økt. Samtidig ble også EU i Ninnis embedsperiode tildelt Nobels Fredspris. Da Ninni gikk av som leder for snart en uke siden ble det vektlagt hennes personlige egenskaper som bidro til det flotte året som gikk. Noe som er sant. Hun strutter av pågangsmot og ståpåvilje og har ikke minst vært en leder som har vært til stede for et hvert menneske i organisasjonen. Ninni er ikke bare en god leder, men hennes skarpe intellekt og kunnskap om EU er også ubestridelige, og hun er også en dyktig debattant. Hun har kort sagt vært et eksempel til etterfølgelse! For å være litt personlig, er hun en svært god og hjelpsom venn!

Dronning Elizabeth II – britisk statsoverhode.

I fjor feiret den britiske monarken sitt diamantjubileum som innebærer 60 år på den britiske tronen. Elizabeth Alexandra Mary II har siden andre verdenskrig vært en samlende figur i et samfunn som opplevde store omveltninger, som avkolonisering, økonomiske kriser, terror i Nord-Irland og er ennå i full vigør! Selv om hun i skrivende stund har trøbbel med helsen, er dronningens helse kjent for å være forbausende robust. For hvor mange damer på hennes alder ser man på hesteryggen foruten henne i dag? Dronning Elizabeth II har bevist at bak sterke nasjoner, kan det stå bak sterke kvinnelige statsoverhoder!

Louiza Louhibi – Tidligere vinner av Fritt Ords Honnørpris, spaltist i Morgenbladet, samfunnsdebattant, foredragsholder m.m.

Louiza er en jente man ikke kan unngå å bli imponert over. I ung alder har hun bemerket seg i samfunnsdebatten og for hennes ureddhet har hun satt søkelys på flere viktige saker, og blitt tildelt Fritt Ords Honnørpris. Hun er også aktiv i Arbeiderpartiet hvor hun sitter i Sikkerhetsgruppen til Internasjonalt Forum i Oslo Ap. Fra før har hun sittet i Oslo Aps likestillingsutvalg. Louizas tekster har også et flersyn som ofte mangler i norsk debatt -.spesielt når det kommer til debatten rundt Midtøsten, og hverdagen til muslimske kvinners hverdag. For dette har det stormet rundt henne, men som hun på et beundringsverdig vis har parert ved å stå for det hun sier og skriver, og ikke veket en tomme fra hennes budskap.  Louiza er et eksempel til etterfølgelse, men også er hun en svært hyggelig og kunnskapsrik jente som selv jeg som høyremann er imponert over!

Erna Solberg – leder i Høyre.

Som leder for landets største opposisjonsparti i sterk vekst, kan Erna bli Norges andre kvinnelige statsminister. Men til tross for dette, må også Ernas politiske og personlige egenskaper nevnes. Politisk har hun klart å bygge opp et slagkraftig parti siden valgnederlaget i 2005, og leder nå en organisasjon som strutter av selvtillit og er klare for å innta regjeringskontorene etter valget i september! Hun er også en person som klarer på en saklig og kunnskapsrik måte å vise at hun kjenner til vanlige folks hverdag. Hun er også en god leder som også innad i organisasjonen både inspirerer og ser hvert medlem og får vedkommende til å føle seg vel. Hun er også en kvinne som har en omsorgsfull side, som også kommer til å skinne gjennom når hun blir landets statsminister!

Agnes Arnadottir – leder i Europeisk Ungdom.

Agnes ble valgt til leder i Europeisk Ungdom for en drøy uke siden, men har allerede en lang fartstid i organisasjonen. Hun er ikke bare en dyktig leder, men også svært intellektuell og svært kunnskapsrik, noe hun viste også i landsmøtetalen. Når man snakker med Agnes, vil man ikke bare oppdage at hun har store lederegenskaper, men hun er også en varm og hyggelig person, som ser enhver i organisasjonen. Agnes overtar nå en organisasjon i sterk vekst, og dette, kombinert med hennes organisatoriske så vel som personlige egenskaper, så tror jeg også det kommende året blir like formidabelt. Jeg er også stolt over å kunne kalle henne min venn, og ønsker henne til slutt masse lykke til for det kommende året!

Janne Haaland Matlary – professor i statsvitenskap.

Janne er en av norsk akademias største stoltheter. Hun er professor i statsvitenskap, og har sittet i to pavelige råd i Vatikanet. Hun er også Dame av Malteserordenen, og har et unikt politisk og akademisk kontaktnettverk. Hun er også en anerkjent forsker og en aktiv stemme i samfunnsdebatten vedrørende internasjonale forhold og sikkerhetspolitikk. Jeg har selv vært elev av henne, og anser henne for å være den beste læreren jeg har hatt i statsvitenskap.

Oprah Winfrey – amerikansk TV-personlighet.

Historien om Oprah Gail Winfrey, er på mange måter en historie om den amerikanske drømmen. Som liten ble hun misbrukt av slektninger og vokste opp i fattigdom, men klarte med sin ståpåvilje og ikke minst teft å bygge opp en TV-karriere som verden til da ikke hadde sett maken til. Programmet ble ikke bare et talkshow i ordets rette forstand, men også feelgood-TV i ordets rette forstand. Hun er ikke bare blitt kåret til den mest innflytelsesrike personen i verden, men også har hun brukt sin innflytelse til å kjempe for ulike grupper i det amerikanske samfunnet, som eksempelvis homofiles rettigheter.

Oprah Winfrey ble et ikon for sin generasjon, og ikke minst laget en merkevare som vil bli husket i fremtiden.

Athina Onassis Roussel.

Athina Roussel er en av verdens rikeste kvinner og eneste overlevende etterkommer av den greske ektemannen til Jacqueline Kennedy og shippingmagnaten Aristotilis Onassis. Hun er en aktiv sprangrytter og fant også sin ektemann der. Hun er en av verdens rikeste kvinner, men har også et hjerte av 24 karat gull. Da hun arvet en av verdens største formuer, ga hun halvparten bort til veldedige formål, og da hun giftet seg, ønsket hun ingen gaver, men ba alle bryllupsgjestene å gi penger til veldedighet.

Athina er et forbilde som man ikke kan unngå å legge merke til!

Victoria av Sverige – svensk kronprinsesse.

Victoria Ingrid Alice Desirée Bernadotte av Sverige er en svært populær tronarving i sitt hjemland. Hun er kjent for å være en jordnær, folkelig, varm og omtenksom kronprinsesse som svenskene har trykket til sine bryst. Gjennom sin anoreksi og dysleksi har hun hjulpet også flere i hennes situasjon. Hun er også en tronarving som tar hennes livsoppgave på stort alvor og mange ser frem til den dagen hun blir Sveriges monark.

Hun er et forbilde for ikke bare kvinner – men også hos menn!

Madeleine Albright – tidligere amerikansk utenriksminister.

Da Madeleine Albright ble utenriksminister i Clinton-administrasjonen, ble hun også USAs første utenriksminister overhodet. Som opprinnelig født i det tidligere Tsjekkoslovakia, ble hun en foregangskvinne når det kom til Øst-Europa innen amerikansk politikk og i akademia som professor. Hun ble tildelt presidentens frihetsmedalje i 2012 og har sågar også vært USAs ambassadør i FN.

Madeleine Albright er en kvinne som har blitt et forbilde og ideal for mange politiske aktive kvinner, ikke bare i USA, men verden for øvrig.

Liv Ullmann – skuespiller og regissør.

Liv Ullmann er en av Norges mest kjente kvinner i utlandet, takket være hennes mangesidige karriere innen teater og film. Hennes karriere som startet ved Rogaland Teater som den jødiske piken Anne Frank ble en av Kultur-Norges mest merkverdige karrierer med blant annet Broadway og film. Hun er dessuten også kjent for sitt ekteskap med den svenske regissørlegenden Ingemar Bergman som hun har datteren Linn med. Liv Ullmann er i senere år blitt kjent som en habil regissør og ledet blant annet filmproduksjonen av «Kristin Lavransdatter» på 90-tallet. Hun har også hatt en rekke verv og har blant annet sittet i juryen i Filmfestivalen i Cannes.

Liv Ullmann er utvilsomt en av Kultur-Norges største foregangskvinner!

Margrethe II – Dronning av Danmark.

Margrethe Alexandrine Þorhildur Ingrid II av Danmark ble danskenes dronning ettersom grunnlovskravet om mannlig arverett falt bort fordi hennes far og forgjenger manglet sønner. Hun er en populær dronning som er et forbilde for mange – deriblant vår egen dronning Sonja. Hun er også en habil kunstner og illustratør, og i januar i fjor feiret hun dessuten sitt 40-årsjubileum på den danske tronen.

Margrethe II er et stort forbilde for kvinner uansett sosial bakgrunn og opprinnelsesland.

Therese Johaug – langrennsløper

Therese Johaug kan man ikke unngå å mislike uten å være direkte ond. Historien om Therese Johaug er litt annerledes enn hos andre skiutøvere. Det lå aldri helt i kortene at hun som vant juniormesterskap i sen alder skulle bli blant annet VM-mester. Hun er ikke bare populær for hennes prestasjoner, men hennes smittende gode humør, jordnærhet og befriende uhøytidelighet har gjort henne til en av landets mest populære kvinner!

 

Til slutt vil jeg oppfordre alle våre lesere til å gi eksempler på dyktige og flotte kvinner som fortjener å hylles! 


  • Tony Burner

    Gro Harlem Brundtland.