Arkiv for januar, 2012


The Republican Partys nominasjonsvalg: South Carolina

Foto: Wikipedia

Nominasjonsvalget tilspisses stadig og denne gangen ser Newt Gingrich ut til å bli en utfordring for  favoritten Mitt Romney. Resultatet er som følger:

Newt Gingrich: 40%

Mitt Romney: 28%

Rick Santorum: 17%

Ron Paul: 13%

Årsakene til valgresultatene har vært spekulert i etterkant. Mange mener at Newt Gingrich har strategisk nok satset mye av sitt skyts der borte. Han har selv uttalt at South Carolina «er hans andre hjem» og hans tilsynelatende skamløse publikumsfrieri har kanskje skaffet ham stemmer. Men likevel tror flere at Mitt Romney kan til syvende og sist bli den som utfordrer Obamas planer om en ny fireårsperiode i Det hvite hus. Stipendiat Hilmar L. Mjelde ved Institutt for sammenlignende politikk ved UIB påpeker at Romney kan vinne på grunn av at han har det mest profesjonelle valgkampapparatet, og at Gingrich satset mye her. Det kan nok stemme, men en ting som er verdt å merke seg er delstatens historie og konfliktlinjer som kan ha skapt en politisk kultur som kanskje kunne ha påvirket valgresultatet uansett.


Clash of (Musical and Minority-Related) Civilizations?

Foto: Wikipedia

Etter pinlige episoder fra Spellemannsprisutdelingen hvor et harryband fra Sande i Vestfold (før mest kjent som et sted man raskt kjører gjennom på vei til og fra Oslo) lanserte den mest beryktede takketalen i prisutdelingens historie med teite ordspill som «moccamenn», hvor Kaizers-gitarist Terje Winterstø Røthing beviste at øl ikke er bra for menneskeskalper i enkelte sammenhenger, hvor en dødelig fornærmet Tshawe Baqwa svarte med uttrykk som ikke akkurat falt i god jord for landets feminister (jeg avslører ikke hva Tshawe sa i anstendighetens tegn og fordi leserne av denne artikkelen sikkert allerede vet hva han sa. red.anm.), og ikke minst blandede reaksjoner fra Kultur-Norge. Etter at partene har skværet opp, har dagens aviser stilt denne delikate ikke-saken i et større perspektiv. For er denne episoden et uttrykk for en sosial kulturkollisjon der bygdeharryen med sin smårasistiske karslige machosjargong drar til byen og dummer seg ut som en musikalsk Bør Børson jr. ovenfor den etablerte kultureliten? Er det nok et eksempel på våre dagers uavklarte problemstilling om hva som er rasistiske ytringer eller ei? Og var det rett av kulturpersonligheter og menigmann (og meg selv inkludert) og komme med sterk fordømmelse i sosiale medier?


Arven etter Kim Jong Il

Nord-Koreas avdøde diktator Kim Jong Il etterlater seg et regime som regnes som verdens mest lukkede land. Et land som det finnes liten informasjon om, men noe vet vi: At Kim Jong Il etterlater seg et sterkt vanskjøttet diktatur hvor all opposisjon er forbudt, en ufri presse og ikke minst et folk som har gjennom flere år levd i hungersnød som følge av landets hang til total uavhengighet fra omverdenen. Kim Jong Ils sønn, den 27 år gamle Kim Jong Un har ikke ligget på latsiden: Han har turnert landet rundt og undersøkt forsvarsmakten og ikke minst lovet å løslate noen politiske fanger. Det synes å være et spill for galleriet, men det store spørsmålet er om arven etter Kim Jong Il og hans far Kim Il Sung er et mer ustabilt regime som begynner å rakne?


Skotsk uavhengighet – et håpløst prosjekt?

Med jevne mellomrom dukker det opp et spørsmål i Det forente kongedømmet: Kan Skottland løsrive seg fullstendig fra England? Lederen for Scottish National Party, Alex Salmond, mener at skottene bør avholde en folkeavstemning for å avgjøre saken, men mener at det bør skje i 2014. Storbritannias statsminister David Cameron som er motstander av skotsk løsrivelse spør retorisk til Sky News med hvorfor ikke gjøre det allerede før 2014.

Det som er mest interessant er ikke Cameron og Salmonds munnhuggeri i seg selv, men selve konteksten som utgjør dette.


Hvem i GOP kan utfordre Obama?

Det stunder snart mot presidentvalg i USA, og slik forholdene ser ut for GOP (Grand Old Party – Republican Partys andre navn – journ.anm.) har flere presidentkandidater blitt utsilt gjennom det første nominasjonsvalget i Iowa og New Hampshire.  Republikanernes hittil eneste kvinnelige presidentkandidat Michelle Bachmann klarte ikke å sanke nok stemmer i hjemstaten Iowa (!) og ble dermed slått ut. Den erkekonservative Texas-guvernøren Rick Perry trakk også det korteste strået i både Iowa og New Hampshire. De som kom seirende ut er veteranen Mitt Romney, Ron Paul, Rick Santorum, Jon Huntsman og Newt Gingrich. Alle fem har ulike erfaringer politisk og ikke minst et svært forskjellig politisk syn sådan. Det store spørsmålet USA stiller seg er hvem av disse som kan bli Obamas utfordrer for neste embedsperiode i Det hvite hus.