Arkiv for oktober, 2011


Tidenes beste krigsfilmer – Del I

Det er utrolig vanskelig å lage en rangering over de beste filmene fra en gitt sjanger. Uansett, i denne todelte listen vil undertegnede prøve:


Retorikk – hvordan vi kommuniserer

Hva er retorikk? Hvordan påvirker det oss? Hvordan bør vi forholde oss til det?


NATO, Gaddafi og vestens politirolle.

Gaddafi er død. Først og fremst en kondolanse til alle pårørende. Så kommer det viktigste, lykke til Libya. Jeg håper, ønsker og tror denne borgerkrigen vil vise seg å være bra for landet på lang sikt. Det lybiske folk har nå en ny mulighet til å skape det samfunnet de ønsker seg – og det valget bør det internasjonale samfunnet respektere i størst mulig grad. Men jeg vil bruke dette innlegget til å argumentere for begrepet rettferdig krig. Etter at NATO gikk inn i Libya så ble det en del diskusjon i Norge og internasjonale miljøer om intervensjonen var ”rett”.


Reisereportasje: Topp 10 på Island [7/10]

Fortsettelse fra forrige del  av min personlige topp 10-liste av ting å gjøre på Island.

Den varme elven i Hveragerdi: Klambragil

Du har sikkert fått med deg at på Island så kommer det ofte varmt vann opp av bakken. Men det er få steder det kan være så gøy med varmt vann som i den elven Klambragil ved Hveragerdi. Hveragerdi ligger en liten halvtime fra Reykjavik med buss. Hveragerdi er derimot en eller kjedelig by. Høydepunktet der er vinmonopolet – i likhet med mange av småbyene på Island… Men, Klambragil er kul! Det er altså en liten elv, rundt en times gåtur nord fra Hveragerdi. Da kommer man til et område med masse varmekilder (ikke hopp ut i kildene!). Det som skiller Klambragil fra Glomma er de varme kildene som renner ut i elven. Det kokende vannet blandet med ferskt fjellvann blir til vann med perfekt badetemperatur. Type dampende, 30-40 grader varm. Se for deg at det snør oppover, det er midt i februar med tilhørende mørketid og du ligger i en varm elv og ser på nordlyset. Priceless. Du kommer dit på følgende måte:


Reisereportasje: Den franske rivieraen og Monaco

Foto: Fredrik Julian Lie-Hagen

Den franske rivieraen og Monaco. For oss nordmenn har disse navnene hatt en spesiell klang. Navn synonymt med blendende luksus, skandaløse fyrstefamilier, petanque-spillende gamle menn utenfor kaféene, gamle menn nippende til pastis, bronsebrune manne – og kvinnekropper som glitrer om kapp med solstrålende som danser på det asurblå havet ved Promenade de Anglais, dyre designbutikker og ikke minst skattetrette rikinger som bosetter seg i Monaco: fyrstedømme, bystat og verdens nest minste land etter Vatikanstaten. Etter noen dager ved Rivieraen har undertegnede erfart at mye kan stemme, men Rivieraen og Monaco er mye mer enn alle stereotypene vil ha det til.