Arkiv for mars, 2011


Et slag for statlig kontroll: Hva Norge kan lære av Island

I 2008 opplevde Island noe ingen kunne tro – et land i OECD gikk praktisk talt konkurs. BNP målt i dollar eller euro sank med over 60%. Arbeidsledigheten steg og inflasjon steg til 18%. Årsakene til krisen er hovedsaklig fire: Mislykket pengepolitikk fra den islandske sentralbanken,  for dårlig finansiell styring, manglende selvinnsikt fra hele den Islandske befolkningen og mislykket liberalisering av markedene.


SVs syn på intervensjonen i Libya – realpolitikk eller fredsonani?

Det er ikke greit å være et antimilitaristisk parti som SV for tiden. For ikke bare pågår det en intervensjon i Libya som de ikke kan direkte være imot så lenge deres utenrikspolitiske mal, FN, er for. Men også er det en debatt innad i SV om det skal være en intervensjon fra vestmaktene eller ei. For SV-nestleder og nestleder i Stortingets utenriks – og forsvarskomité, Bård Vegar Solhjell har fremmet viktigheten av at det må en intervensjon til for å redde sivlbefolkningen fra Libya «gale hund». Lederen for Internasjonalt utvalg i SV og lederen for SU er ikke overraskende imot. De mener at Vesten ikke må blande seg inn i det som i utgangspunktet er et folkelig opprør mot et diktatur, som verden den siste tiden har legitimert. Men spørsmålet er om SVnok en gang bedriver blåøyd fredsonani uten mening, eller om de er realpolitiske i sitt splittede syn i saken.


Hobbiten er endelig på vei!

Enhver reise starter med et lite steg, og Peter Jackson har endelig nådd det steget med sin filmproduksjon av den uhyre spennende Hobbiten-boken av J.R.R. Tolkien. Undertegnedes favorittbok til og med! Jeg mener man skal lete lenge etter en mer kompakt, mystisk, underholdende og fengende fortelling innen sin sjanger enn The Hobbit. Historien er en av de som limer seg fast i hendene dine og automatisk blar sidene for deg. En altoppslukende opplevelse, rett og slett.


Mitt Kina-eventyr

Jeg er en ingeniørstudent som studerer produktdesign, og blir ferdig til sommeren 2011. Som student ved Høgskolen i Vestfold fikk jeg høsten 2010 vite at jeg skulle dra til Kina, rettere sagt Xiamen, for å ta hovedprosjektet mitt. Det var en søknadsrunde hvor 3 studenter ble valgt ut. Oppgaven skrives med ABB (hovedvirksomhet innen utvikling og omsetning av produkter og teknologiske løsninger innen kraft og automasjon, red. anm.).


Tigerfamiliene

I USA har den amerikansk-kinesiske jussprofessoren og forfatteren Amy Chua skapt en voldsomdebatt om barneoppdragelse ved å lansere seg som en «tigermamma». En «tigermamma» menes med en forelder som ikke syr puter under armene på sine barn og krever at barna skal prestere. Videre sier flere såkalte tigerfamilier i Norge at norsk barneoppdragelse har spilt fallitt ved å gjøre barne late og fete. Er det virkelig slik at norske barn blir oppdratt til umoral i arbeidslivet og utdannelse?